Plastinis tepalas, konsistencinio tepalo sudėtis ir savybės


Priklausomai nuo panaudojimo, plastinis tepalas gali turėti privalumų lyginant su takia tepimo priemone. Plastinis tepalas sandarina, todėl fiziškai apsaugo nuo išorinio užteršimo, vandens patekimo bei užtikrina tepimą, kai tepamas elementas yra vertikalioje pozicijoje. Plastinis tepalas yra unikalus pasirinkimas naudoti ten, kur dėl fizinės mechanizmo konfigūracijos, perdavimo jėgos tipo, sandarinimo ar apsaugos nuo užteršimo nereikalingas ar ekonomiškai nenaudingas nuolatinis tepimas. Dėl savo pusiau skystos būsenos plastinis tepalas netinkamas naudoti aušinimo ir plovimo funkcijoms, kurios asocijuojasi su takia tepimo alyva, atlikti. Visas kitas tepimo alyvos funkcijas plastinis tepalas atlieka. Nepaisant to, kad tepimo alyvai visada teikiama pirmenybė projektuojant tepimo sistemą, dėl jau minėtų priežasčių, plastinio tepalo poreikis išlieka. Apie 80% guolių su riedėjimo elementais yra tepama būtent plastiniu tepalu.

Plastinio tepalo sudėtis


Plastinis tepalas yra gaminamas sujungiant tris pagrindinius komponentus: bazinę alyvą, tirštiklį ir priedus.

Bazinė alyva


Tai didžiausia plastinio tepalo sudėtinė dalis, kuri sudaro 80 -97% tepalo svorio. Bazinė alyva gali būti mineralinė, sintetinė ar kitas tepimo funkciją atliekantis skystis. Būtent bazinė alyva užtikrina tepalo tepimo funkciją išskyrus tuomet kai judama labai lėtai arba su dažnais sustojimais. Tepimo funkcijos užtikrinimui taip pat svarbu parinkti ir tinkamą bazinės alyvos klampumą.

Tirštiklis


Tai gali būti bet kokia medžiaga, kuri, kombinacijoje su bazine alyva, sudaro kietą ar pusiau skystą struktūrą. Pats plastinio tepalo modelis yra labai panašus į vandens prisigėrusią kempinę. Pagrindinės tirštiklių medžiagos gali būti ličio, aliuminio, kalcio ar jų kompleksiniai muilai, o taip pat molis ar polyurea. Konsistenciniai-plastiniai tepalai su ličio tirštikliu šiuo metu yra patys populiariausi.

Priedai


Kaip ir tepimo alyvų priedai, tepalų priedai suteikia specialias papildomas savybes arba modifikuoja turimas. Tai gali būti priedai saugantys nuo oksidacijos ar rūdijimo, nuo slėgio ar dėvėjimosi bei trinties (tirpūs ar netirpūs, dispersiniai tokie kaip molibdeno disulfidas ar grafitas) taip pat polimerai, dažai ar pigmentai. Pastarieji, dažai ir pigmentai, neturi jokios įtakos tepalo veiksmingumui.

Tepalo konsistencija


Konsistencija apibrėžia plastiškos medžiagos atsparumo deformacijai laipsnį po jėgos panaudojimo. Plastinių tepalų atveju tai yra santykinio kietumo ar minkštumo nustatymas, turintis tam tikrą sąsają su tepalo takumo ir pumpavimo savybėmis. Konsistencija matuojama naudojant ASTM D217 testą, standartinio kūgio penetracijos (įsiskverbimo) gyliu į tepalą, ir yra dažniausiai pateikiama kaip NLGI lygio reikšmė.

Kūgio penetracija


Plastinio tepalo konsistencija yra nustatoma 25 oC laipsnių temperatūroje po 60 dvigubų tepalo maigymo ciklų ASTM testo vykdymo inde. Po paruošimo indas su tepalu dedamas į penetrometrą, kurio kūgis užfiksuojamas kad vos liestų tepalo paviršių. Tuomet kūgis paleidžiamas 5 sekundes smigti į tepalą tik nuosavu svoriu. Kūgio penetracijos gylis matuojamas 1/10 mm. Kuo giliau kūgis įsiskverbia į tepalą, tuo didesnis penetracijos rezultatas gaunamas, tuo minkštesnis tepalas ir žemesnė NLGI klasė.

NLGI tirštumo klasė (lygis)


Nacionalinis Plastinių Tepalų Institutas (NLGI) turi standartizuotą skaičių skalę plastinių tepalų konsistencijai įvertinti. Ši skalė remiasi kiekvieno tepalo ASTM D217 testo rezultatais ir apima klases nuo 000, skystam tepalui, iki 6, ypač tirštam tepalui. Reikia atkreipti dėmesį, kad plastinio tepalo konsistencija priklauso tik nuo tirštiklio kiekio ir nepriklauso nuo bazinės alyvos klampumo. Šiuo metu plačiausiai naudojamas plastinis tepalas yra NLGI 2 tirštumo klasės.


Struktūrinis plastinio tepalo stabilumas


Mechaninis stabilumas: tai yra labai svarbi plastinio tepalo veiksmingumo charakteristika. Ši savybė parodo kaip ilgainiui keičiasi tepalo konsistencija veikiant jį mechaniškai, tiek veikiant slėgio ir šlyties jėgoms dėl viduje judančių elementų ir vibracijos, tiek dėl išorinio poveikio. Dėl šios priežasties plastinis tepalas suminkštėja ir padidėja tikimybė, kad jis greičiau paliks tepimo vietą, todėl norint išvengti neplanuoto guolio pažeidimo teks skirti papildomą priežiūrą ir dažniau tepti. Tinkamas mechaninis stabilumas pasiekiamas kruopščiai parenkant tirštiklio sudėtį bei optimizuojant tepalo gamybos procesą. Mechaninio stabilumo įvertinimui dažniausiai yra naudojamas prailgintas (100 000 dvigubų ciklų) ASTM D217 testas arba ASTM D1831 ritinio stabilumo testas. ASTM D1831 testo metu cilindre esantis žinomo NLGI tirštumo plastinis tepalas kartu su 5 kg ritiniu yra 2 valandas sukami 165 aps./min. greičiu. Išmatuojama tepalo penetracija po šio testo, o jos pokytis nusako testuojamo tepalo mechaninį stabilumą. Šio testo metu susidaro nedidelės šlyties jėgos ir tolygios veikiančioms ASTM D217 testo metu. Plastinio tepalo naudojimo metu į tą vietą gali patekti įvairūs teršalai iš išorės, o tai gali reikšmingai paveikti mechaninį stabilumą. Todėl yra labai svarbu, kad tepalas išlaikytų tinkamą mechaninį stabilumą ir patekus vandeniui, technologiniams skysčiams ar kitiems teršalams. Todėl numatant tokias galimybes turi būti atliekami papildomi laboratoriniai testai įvairiose sąlygose su tikėtinais teršalais, pvz. vandeniu.

Lašėjimo taškas


Tai tokia temperatūra, kurioje tepalo tirštiklis praranda galimybę išlaikyti bazinę alyvą savo matricoje. Tai gali įvykti dėl to, kad ištirpsta tirštiklis arba bazinė alyva pasidaro tokia taki, kad paviršiaus įtempimo jėga ir tirštiklio kapiliarai praranda sąveiką ir veikimo efektyvumą. ASTM D2265 testas (pažangesnis už ankstesnį ir mažiau tikslų ASTM D566) yra standartinis metodas naudojamas nustatyti tepalo lašėjimo tašką. Nedidelis kiekis tepalo įdedamas į specialią taurę ir šildomas krosnelėje. Kai pirmas alyvos lašas išlaša per apatinę atvirą taurės dalį užfiksuota temperatūra ir yra lašėjimo taškas. Lašėjimo taškas yra tirštiklio savybė. Aukštą lašėjimo taško temperatūrą, apie 240 oC, turi ličio komplekso, kalcio komplekso, aliuminio komplekso, polyurea ir molio tirštiklius turintys plastiniai tepalai. Ženkliai žemesnė lašėjimo temperatūra yra būdinga tepalams su įprastais tirštikliais: ličio (180 oC), kalcio (180 oC) ir natrio (120 oC). Lašėjimo taškas yra viena iš savybių apibūdinančių tepalo terminį stabilumą, tačiau tai nėra tiksli aukščiausia galimo tepalo panaudojimo temperatūra. Pastaroji labai priklauso nuo bazinės alyvos atsparumo oksidacijai, priedų ilgaamžiškumo, tirštiklio mechaninio stabilumo, alyvos išskyrimo ir t.t. Aukštesnis lašėjimo taškas nereiškia aukštesnės tepalo veikimo temperatūros, tai yra maksimali temperatūra, kurioje tepalas gali būti tik trumpą laiką, drąstiškai sutrumpėja jo veiksmingumas ir susidaro galimybė pažeisti įrangos elementus.


Mobil Grease serijos tepalai, tiek įprasti, tiek sintetiniai - siūlo:

  • Ilgesnius pertepimo intervalus
  • Ilgesnį įrangos tarnavimo laiką
  • Išskirtinę apsaugą net ir ekstremaliomis darbinėms sąlygomis
  • Padidinkite įrangos patikimumą ir našumą
  • Sumažinkite aptarnavimo išlaidas
  • Padidinkite produktyvumą


Mobil tepalai yra įvairių NLGI klasių ir bazinių alyvų klampų, skirti įvairiems tikslams
ir panaudojimui - automobiliuose ir pramonės įrenginiuose.


Mobil plastiniai tepalai mūsų svetainėje, spauskite nuorodą: Mobil Grease serijos tepalai

Pastaba: Visa pateikta informacija yra informacinio ir rekomendacinio pobūdžio.
Pasirinkdami tinkamą tepalą, visada vadovaukitės automobilio ar/ir įrangos gamintojo nurodymais.


KONTAKTAI
Mobil alyvų ir tepalų didmeninė prekyba
UAB P. Markevičius ir Ko
Islandijos pl. 217-11, LT-49165, Kaunas, Lietuva
Tel. +370 37 407 999
El.p. didmena@etepalai.lt
etepalai - internetinė alyvų ir tepalų parduotuvė www.etepalai.lt


etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!