Ar tikrai tik naftos žaliava daro įtaką tepimo produktų kainoms?


Turbūt ne kartą garsiai arba bent jau mintyse uždavėte sau klausimą kodėl nafta pinga, kuras kolonėlėje, nors ir lėtai, taip pat pinga, o štai alyvos ar tepalai nepinga. Tačiau Jūs nė neįsivaizduojate, kad per paskutinius 20 metų tepimo alyvos jau „pergyveno“ ne vieną kokybinį „šuolį“ ir amžiaus pradžioje, šiandien naudojamų, tokios kokybės tepimo produktų, 99 % dabartinių vartotojų būtų tiesiog neįpirkę. Tai ar tikrai tepalų kaina tiesiogiai priklauso tik nuo naftos kainos?

Globalioje rinkoje įvairių prekių kainos svyravimai yra suprantamas faktas, bet kokios priežastys lemia tai, kad trumpalaikis svyravimas tampa ilgalaike tendencija? Įvertinti tai specialiose, bazinių alyvų ir tepimo produktų, rinkose yra iššūkis.

Nepaisant ilgalaikės prognozės neišvengiamam naftos kainos atsigavimui vartotojai šiandien naudojasi žemesnių energijos šaltinių kainų vaisiais, kurios gali dar tęstis ne vienerius metus. Skirtingai nuo pirminių naftos perdirbimo produktų, tokių kaip benzinas ir dyzelinas, kurių kainos yra glaudžiai (ir beveik akimirksniu) susietos tarpusavyje su žaliavinės naftos kainų pokyčiais, bazinių alyvų kainų šie svyravimai taip greitai ir tendencingai neįtakoja. Bazinių alyvų gamintojai naudojasi tuo, kad gali išlaikyti stabilią bazinių alyvų kainą. Pagrindinis pavojus jų kainoms kyla tik dėl gamybinių pajėgumų plėtros ir didėjančios konkurencijos tarp bazinių alyvų gamintojų.

 

Tepimo produktų pasiūla ir paklausa

 

Kalbant apie tepimo produktų pasiūlos-paklausos santykį, tikimasi, kad paklausa iki 2025 m., priklausomai nuo situacijos, augs iki 40-45 mln. tonų per metus. Slūgstant tepimo produktų poreikiui, ir atitinkamai importui Azijoje, į pirmą vietą kylą jų paklausa JAV. Ar toks bazinės alyvos poreikio augimas buvo iššauktas tam tikro JAV ekonominio šuolio, gamybos, sandėliavimo augimo dėl padidėjusio eksporto ar vidinio tepimo produktų vartojimo plėtros? Nepaisant tikrųjų priežasčių Jungtinės Valstijos tapo dominuojančia jėga bazinių alyvų ir tepimo produktų rinkoje.

Po 2009 m. ekonominės krizės, kuri paveikė bazinių alyvų paklausą ir gamybos pelningumą, 2011 metais, skelbiant naujus II ir III grupių bazinių alyvų projektinius gamybos plėtros planus, viskas greitai grįžo į prieš krizę buvusias pozicijas. Tačiau neilgam, prognozuojamas bazinių alyvų pasiūlos augimas ir paklausos kritimas smogė rinkai, konkurencija tarp pagrindinių tiekėjų tik sustiprėjo. Pirmos tendencijos išryškėjo dar 2012 viduryje ir tęsiasi iki šių dienų, su 2015 m. pelningumo lygiu, nematytu nuo 2009 krizės. Šiandien II grupės bazinių alyvų kaina turi kritinę reikšmę bazinių alyvų kainodarai visame pasaulyje. Taip yra dėl augančios paklausos ir žemiausios gamybos savikainos.


Kas turi įvykti, kad bazinių alyvų pramonė pakiltų iš duobės?

 

Tepimo produktų paklausos augimas per vartotojų poreikio didėjimą ar keliami reikalavimai bazinės alyvos veiksmingumui ar kiti sprendimai? Nepaisant to, kad I grupės bazinių alyvų gamybos apimtys sparčiai traukiasi, net ir tai neapsaugo II grupės bazinių alyvų gamintojų nuo konkurencijos ir riboto pelningumo.

Visgi tarp bazinių alyvų tiekimo bei rinkodaros ir tepimo produktų kainodaros yra natūrali riba. Nors bazinių alyvų kaina yra kintantis dydis ir yra sudėtinė tepimo produkto vertės dalis, tačiau jos integracija visada priklauso nuo „make or buy“ (daryk arba mokėk) klausimo sprendimo. Akivaizdu, kad tokiu atveju tepimo priemonių gamintojai yra pakankamai stipriai priklausomi nuo bazinių alyvų gamintojų, o neturėdami galimybės atviroms deryboms su tiekėjais, tepimo produktų rinkos pasiūlos-paklausos svyravimus privalo kompensuoti tik savo maržos sąskaita.

Iš tiesų tai sudėtingas klausimas ar tikrai galutinių tepimo produktų kaina priklauso tik nuo naftos kainos? Viena tikrai aišku, kad didžiausi naftos tiekėjai yra Jungtinės Amerikos Valstijos, Rusija ir Saudo Arabija, nuo kurių komercinių-politinių veiksmų, tarpusavio santykių ir konkurencijos, naftos kaina priklauso ir svyruoja visame pasaulyje.


etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!