Kai kurie vairuotojai prižiūri patys savo automobilį, todėl dažnai variklio alyvą keičiasi patys. Variklinės alyvos ar tepalų keitimas nėra labai sudėtingas procesas, tačiau dažnai iškyla klausimas kokia alyva pasirinkti ir pilti į automobilio variklį? Rekomenduojamą alyvą pagal automobilį rasite mūsų internetiniame Mobil alyvos parinkimo kataloge. Taip pat pagal API specifikacijas ir/ar SAE klampą alyvos rūšį galite pasirinkti patys. Alyvos keitimo trukmė užtruks apie 45 minutės, tačiau mes griežtai rekomenduojame laikytis saugaus darbo instrukcijų bei rekomenduojamų alyvos specifikacijų pagal automobilio gamintojo žinyną. Jeigu reikia pagalbos parenkant alyvą automobiliui, visuomet mielai Jums patarsime.

Automobilio variklio alyvos keitimui reikės:

- Naujos alyvos, 4-8 litrus ( priklausomai koks kiekis rekomenduojamas automobiliui);
- Naujo alyvos filtro (rekomenduojame naudoti kokybiškus filtrus);
- Įrankių (veržliarakčio ir rakto alyvos filtrui atsukti-užsukti);
- Indo atidirbtai alyvai išleisti (pasirūpinkite tinkama alyvos utilizacija, kad saugoti gamtą);
- Švaraus skuduro ir specialių vienkartinių pirštinių komplekto;
- Automobilio keltuvo, duobės ar rampos (kad būtų galima saugiai prieiti dirbti po automobiliu).

 

1 Žingsnis – tinkamai pasiruoškite darbui

Šalta alyva tinkamai iš variklio nenutekės, todėl, prieš pradėdami alyvos keitimo darbus, stenkitės, kad alyvos temperatūra pakiltų iki normalios darbinės temperatūros (galima palikti automobilį lauke su įjungtu varikliu arba tiesiog pasivėžinti ir tuomet pradėti darbus, kai bus pasiekta tinkama alyvos darbinė temperatūra). Išjunkite variklį, užsimaukite pirštines ir pakelkite variklio gaubtą, atsukite, variklio viršuje esantį, alyvos įpylimo angos dangtelį, kad išvengtumėte vakuumo susidarymo ir lengviau atsisuktų filtras bei iš karterio ištekėtų alyva.

 

2 Žingsnis – išleiskite atidirbtą seną variklinę alyvą

Savo automobilio apačioje raskite alyvos išleidimo veržlę (kamštį). Jis turėtų būti variklio karterio apatinėje dalyje. Pastatykite indą, skirtą išleidžiamai alyvai surinkti, po išleidimo kamščiu, ir šiek tiek atgal nuo jo. Naudodamiesi raktu, sukite kamštį prieš laikrodžio rodyklę, kol ims suktis laisvai. Kamštį baikite atsukti ranka. Tuo momentu būkite atsargūs, nes alyva gali imti greitai tekėti ir gali būti karšta. Dauguma išleidimo kamščių turi sandarinimo varinę poveržlę. Pasistenkite jos nepamesti ir jei yra būtinybė pakeiskite į naują. Leiskite išbėgti visai alyvai, tai gali trukti keletą minučių.

 

3 Žingsnis – nuimkite seną alyvos filtrą

Atsukite alyvos filtrą, sukdami jį filtro raktu prieš laikrodžio rodyklę. Baikite atsukti ranka, nesilieskite prie karštų variklio paviršių. Alyvos filtras gali būti užpildytas alyva, todėl atsargiai jį nuleiskite, o jo turinį išpilkite į alyvos surinkimo indą.

 

4 Žingsnis – įsukite alyvos išleidimo kamštį ir prisukite naują alyvos filtrą.

Nuvalykite alyvos išleidimo kamštį ir varinę tarpinę, jei reikia, pakeiskite arba išlyginkite ją. Įsukite kamštį ranka ir užbaikite, priverždami jį raktu. Nepriveržkite per stipriai, neperveržkite. Švariai išvalykite filtro tvirtinimo lizdą ant variklio ir aplink jį. Tuomet paimkite naują filtrą ir plona naujos alyvos plėvele sutepkite žiedinę filtro sandarinimo tarpinę. Atsargiai pagal laikrodžio rodyklę įsukite naują filtrą į sriegį. Jei teisingai įdėsite, filtras įsisuks lengvai. Filtrą priveržkite ranka, ne per stipriai.

 

5 Žingsnis– pripilkite naujos variklinės alyvos

Per variklio viršuje esančią alyvos užpylimo angą, alyvos lygio matuokliu pasitikrindami lygį, įpilkite reikiama alyvos kiekį. Užsukite įpylimo angos dangtelį ir nuvalykite alyvos likučius nuo variklio paviršiaus. Užveskite variklį. Po kelių akimirkų turi užgesti kontrolinė alyvos sistemos slėgio lemputė. Jokiu būdu neužveskite automobilio variklio be alyvos! Po kelių minučių variklį išjunkite ir dar kartą matuokliu pasitikrinkite alyvos lygį. Prireikus papildykite alyvos. Svarbu - patikrinkite, ar po automobiliu neatsirado alyvos lašų, pratekėjimų, ypatingai aplink alyvos filtrą ir variklio karterio alyvos išleidimo kamštį. Sveikiname! Jūsų automobilio variklinė alyva pakeista. Užsirašykite automobilio nuvažiuotus kilometrus ir kiekvieno alyvos ar tepalų keitimo datą. Tam galite įsigyti specialius Mobil alyvos keitimo lipdukus. Pasižymėję visada matysite, kada reikės keisti alyvą sekantį kartą. Vadovaukitės automobilio gamintojo rekomenduojamais intervalais tarp alyvų keitimo.

SVARBU!
Tinkamai utilizuokite ir pašalinkite panaudotą variklinę alyvą!

Griežtai draudžiama pašalinti atidirbusią alyvą kartu su namų ūkio šiukšlėmis, pilti alyvą į kanalizaciją ar ant žemės. Panaudota variklinė alyva yra labai nuodinga ir toksiška aplinkai, todėl labai svarbu, kad ji būtų saugiai pašalinta ir utilizuota. Jeigu reikia, pasitarkite su įmonėmis, kurios specializuojasi šioje srityje.


etepalai 
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!