Tepimo alyvos švara yra įrangos patikimumo pagrindas.


Alyvos švaros palaikymas bet kokiame pramoniniame įrenginyje yra vienas iš svarbiausių produktyvumą ir efektyvumą lemiančių faktorių. Tačiau kaip Jūs galite įvertinti alyvos švarą ir būti tikri, kad ji atitinka reikalingą lygį? Pabandysime apibūdinti tepimo alyvos švarą, pagrįsime teršalų dalelių matavimo alyvoje lygį ir pasiūlysime gaires kaip užtikrinti, kad alyvos švaros lygis atitiktų jos panaudojimo reikalavimus.



Tepimo alyvos švaros kodai.


Tepimo alyvos švara yra dalelių, atsiradusių dėl vidaus ir išorės užteršimo, lygis alyvoje. Išorės šaltinis tai purvas ar/ir dulkės, vidaus – dėl dilimo, nuovargio, dervų ar erozijos atsiradusios dalelės. Naudojamos alyvos švaros nustatymui jūs turite išmatuoti alyvoje esančių dalelių kiekį. Šią reikšmę galima vertinti dviem skirtingais standartais ISO 4406 arba NAS 1638. Švara, pagal dažniausiai naudojamo ISO 4406 standartą, yra klasifikuojama trijų skaičių kodu, pvz. 18/16/13, paremtu dalelių, atitinkamai didesnių nei 4 µm, 6 µm ir 14 µm, skaičiumi žinomame tūryje. Lentelėje, žemiau, galime įvertinti kaip nustatomas 18/16/13 švaros kodas, o tai reiškia, kad tokioje alyvoje yra 1300 - 2500 dalelių didesnių nei 4 µm, 320 - 640 dalelių > 6 µm ir 40 - 80 dalelių > 14 µm. 

ISO 4406 švaros kodas
Pastebėtina, kad NAS 1638 švaros standartas buvo sukurtas JAV, tačiau neįgavo didelio praktinio populiarumo, nors ir remiasi panašiu vertinimo principu kaip ISO 4406.


Dalelių skaičiavimo metodai.


Tepimo produktų versle ISO 4406 ar NAS 1638 standartai veiksmingai apibrėžia dalelių skaičių. Pats dalelių skaičius yra nustatomas keliais būdais, bet dažniausiai naudojamas metodas yra alyvos peršvietimas. Alyva teka pro šviesos šaltinį, o alyvoje esančių dalelių šešėliai yra fiksuojami ir suskaičiuojami šviesos sensoriumi. Šis matavimo ir skaičiavimo būdas apibrėžiamas pagal ISO 11500 reikalavimus. Yra ir rankinis dalelių skaičiavimo metodas, kuris atliekamas pagal ISO 4407. Šis metodas turi trūkumų, nes alyvos priedai, esantys kietos formos būsenoje gali iškraipyti tyrimo rezultatus.


Tinkamo alyvos švaros lygio kontrolė.


Alyvos švaros lygį ir jo kontrolę apsprendžia alyvos panaudojimo tipas ir reikalavimai švarai. Žemiau nurodyti pagrindinių komponentų reikalavimai alyvos švarai pagal ISO 4406:

Fiksuoto našumo siurbliai – 19/17/14;
Kintamo našumo siurbliai – 18/16/13;
Rutuliniai guoliai – 15/13/10;
Pramoniniai reduktoriai – 17/16/13;
Srauto reguliavimo vožtuvai – 19/17/14;
Servo vožtuvai – 16/14/11.


Pateiksime pagrindines rekomendacijas padėsiančias užtikrinti tinkamą alyvos švarą:



• Tikslinį alyvos švaros kodą pasirinkite pagal jautriausią švarai komponentą ypač jeigu alyvos tiekimas vykdomas iš vieno rezervuaro;
• Pasirenkama alyva turi atitikti reikalavimus filtravimuisi, nes kai kurios alyvos filtruojasi blogiau nei kitos;
• Jeigu sistema dažnai paleidžiama žemoje temperatūroje, veikiama smūgių ar vibracijos naudokite švaresnę alyvą su žemesniu ISO 4406 švaros kodu nei rekomenduoja įrangos gamintojas.


Papildomos rekomendacijos:



• Dauguma reduktorių ir guolių tepimo sistemų neturi filtravimo. Šiuo atveju, sistemos švaros palaikymui,  geriausia yra pakeisti alyvą ir/ar naudoti mobilią filtravimo stotelę.
• Ar reikia filtruoti alyvą sistemos užpildymo metu? Žinoma. Dar kartą peržiūrėkite anksčiau nurodytus komponentų reikalavimus alyvos švarai. DIN 51524 standartas nurodo, kad alyvos švaros lygis negali būti žemesnis nei 21/19/16 pagal ISO 4406. Kai kurie gamintojai net pateikia tai kaip privalumą, tačiau iš tikrųjų tai pakankamai užteršta alyva. Paprastai tepimo alyva gamyklinėje pakuotėje vidutiniškai yra 19/16/14 švaros lygio. Jeigu Jūs papildysite sistemą nefiltruota alyva dalelių kiekis sistemoje padidės ir užtruks keletą valandų kol instaliuoti filtrai ją išvalys. Nesitikėkite, kad įrangos gamintojo ar vietinio tiekėjo siūlomi filtrai atitinka ar viršija Jūsų poreikius. Paprastai jie orientuosi į minimalius reikalavimus ir žemiausią kainą, todėl būkite atidūs, niekas kitas už Jus nepasirūpins Jūsų įranga.

etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!