Konsistenciniai tepalai ir tinkamas guolių tepimas
Beveik kiekvieno pramoninio objekto šerdyje yra elektriniai varikliai, dėl kurių įranga gali neveikti, jei sugenda jų riedėjimo elemento guoliai - tai yra dažnesnis, nei reikia dėl netinkamo tepimo atsiradęs įtempimas. Tinkamai sutepti variklius yra lengva, bet ne taip paprasta. Jei neatsižvelgsite į visus susijusius veiksnius, jūsų įranga bus linkusi į ankstyvą gedimą. Investicijos į tinkamas priemones yra labai svarbios palaikant struktūrizuotą tepimo programą ir sprendžiant visus susijusius veiksnius.

Tipiškos gedimo priežastys
Prižiūrint elektrinius variklius, reikia nepamiršti kelių gedimų priežaščių, statistika rodo, kad 50% guolių gedimų yra susiję su tepimu. Žemiau pateikiami keli įprasti su tepalu susiję gedimo režimai:

Tepalo praradimas ar nepakankamas kiekis
Jei guolis nėra tinkamai pertepamas tinkamu laiko tarpu, naudojant tinkamą tepalo kiekį, arba jei alyva nuo pagrindo tepalo tirštiklio išsiskiria perkaitus, gali prarasti tepimą ir prisidėti prie įrangos gedimo. Tokia situacija dažniausiai pasitaiko, kai operatoriai naudoja pagal laiką pagrįstą grafiką. Daugelis kintamųjų vaidina svarbų vaidmenį, kada guolį reikia sutepti. Ultragarso stebėjimo sistemos padeda nustatyti tinkamą pakartotinio tepimo laiką ir sumažina alyvos atskyrimo galimybes.

Tepalų nesuderinamumas
Ne visi tepalai yra suderinami vienas su kitu. Įprasta manyti, kad „tepalas yra tepalas“, tačiau taip nėra. Naudojant vieno taško automatinį tepalą užtikrinama, kad nuosekliai naudojami tik vieno tipo tepalai. Svarbu naudoti to pačio tirštiklio tepalus, nes ne visi tepalai tarpusavyje suderinami.

Neteisingas tepalo parinkimas
Būtinai naudokite savo įrangai tinkamą tepalą. Kai kurioms konstrukcijoms ir pritaikymams su guoliais reikia naudoti ne EP (Extreame Pressure) arba bendrosios paskirties GP (General purpose) tepalus, o kitiems - ypatingo slėgio (EP) tepalus. Jei nesate tikri, kokios rūšies tepalą naudoti, kreipkitės į OEM įrangos gamintoją.

Tepalo senėjimas
Kietėjimas, cheminis skilimas, kurį sukelia per didelis karštis, ir alyvos atsiskyrimas nuo tepalo pagrindo yra įprasti tepalų senėjimo tipai. Žinoma, kad per didelę šilumą sukelia trintis, kurią sukelia netinkamas tepimas. Turėkite dokumentuotą tepimo užduočių sąrašą ir pasirinkite būklės stebėjimo įrankius, kurie įspės jus apie galimus įrangos sutrikimus.

Perteklinis tepimas
Tai daugiausia atsitinka su atviro paviršiaus guoliais, kai perteklinis tepalas gali sukelti guolių temperatūros padidėjimą, taip pat tepalas gali patekti atgal į variklio apvijas, gali perkaisti ir pablogėti apvijų elektrinė izoliacija. Šiuo atveju naudingas perėjimas nuo rankinio tepimo prie automatinio tepimo. Rankinis tepimas palieka daug vietos žmogaus klaidoms, o automatinio tepimo įranga suteikia reikiamą tikslumą, kad guoliai būtų optimaliai sutepti.

Pakartotinis tepimas
Jei pasirenkate rankinio tepimo metodus, procedūros vaidina svarbų vaidmenį užkertant kelią guolių gedimams.

Griežtų pakartotinių veiksmų atlikimas teisinga seka padeda sumažinti gedimų skaičių:

1. Sutepkite guolį, kol variklis veikia ir yra karštas, arba po to, kai variklis išjungtas, o tepalas vis dar karštas. Veikimo sąlygomis tepalas yra mažiau klampus.

2. Įsitikinkite, kad tepalo pistolete yra tinkamas tepalas guoliams patepti.

3. Išvalykite vietas aplink užpildymo ir išleidimo jungiamąsias detales, kad nešvarumai nepatektų į guolio ertmę.

4. Nuimkite drenažo jungiamąją angą, kad tepalo perteklius ištekėtų iš guolio.

5. Varikliui veikiant darbine temperatūra, papildykite rekomenduojamo tepalo kiekį.

6. Pašalinus perteklinį tepalo kiekį įstatykite sandariklį atgal ir iš drenažo zonos išvalykite perteklinį tepalo kiekį.

7. Sumontavę stebėkite variklio triukšmą ir vibraciją, kad nustatytumėte pradinę liniją.

Variklio guolio temperatūra taip pat yra vertinga analizės priemonė, todėl laikui bėgant ją reikia nuolatos stebėti. Didėjanti temperatūros tendencija gali reikšti, kad reikia atnaujinti tepalą arba kad guoliai yra per daug tepami arba kad reikia pakeisti guolį. Galiausiai atkreipkite dėmesį į bet kokio aukšto dažnio (ultragarso) triukšmo ar vibracijos lygį, nes tai gali būti guolių tepimo problemų ženklas.

etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!