Taršos mažinimas - „ExxonMobil“ tiksluose

"ExxonMobil Corp.“, viena didžiausių viešai platinamų tarptautinių energetikos kompanijų, savo ataskaitoje „2021 m. Energijos ir anglies dioksido santrauka“ pirmą kartą paskelbė savo ankstesnio ir tolimesnio verslo įmonių „Scope 3“ ataskaitos duomenis. Taikymo sritis apima netiesioginius išmetimus, atsirandančius dėl bendrovės produktų vartojimo ir naudojimo. „ExxonMobil“ planuoja ir toliau kasmet teikti emisijos duomenis.

Apskaičiuota, kad 2019 m. Gruodžio 31 d. „ExxonMobil“ iš savo naftos perdirbimo apyvartos ir naftos pardavimų išleido atitinkamai 630 ir 740 milijonų tonų CO2 ekvivalento. Iš ankstesnės gamybos „ExxonMobil“ teigė, kad „Scx 3“ išmeta 570 milijonų tonų CO2 ekvivalento, iš jų 190 milijonų tonų gaunama iš gamtinių dujų ir 380 milijonų tonų iš žalios naftos produkcijos.

„ExxonMobil“ daugelį metų viešai skelbia apie bendrovės „Scope 1“ ir „Scope 2“ išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių emisijų duomenis. 2025 m. Išmetamų teršalų kiekio mažinimo planai yra pagrįsti „Scope 1“ ir „Scope 2“ taikymo sritimis ir numatoma, kad jie atitiks Paryžiaus susitarimo tikslus.

Pateikiant „Scope 1“ taikymo srities išmetamųjų teršalų duomenis (tiesiogines šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas iš įmonės veiklos) pateikiama naudinga įžvalga apie įmonės veiklos, produktų portfelio, aptarnaujamų verslo sektorių ir išteklių efektyvumą ir išmetamų teršalų nuolatinį mažinimą.

Pateikiant „Scope 2“ taikymo srities išmetamųjų teršalų duomenis (netiesiogines šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas iš įmonės nupirktos energijos), pabrėžiama įmonės pasirinkta energijos rūšis, pirmiausia perkant elektros energiją jos veiklai.

Ilgalaikiuose planuose - šiltnamio efektą sukeliančių dujų intensyvumo mažinimas

Šiltnamio efektą sukeliančių dujų planai, atitinkantys Paryžiaus susitarimo tikslus.
Nustato 2025 m. Šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo mažinimo planą:

Išmetamųjų teršalų intensyvumas sumažės 15–20%;
Metano intensyvumas 40-50%;
Šilumos intensyvumas 35-45%

„ExxonMobil“ planuoja iki 2025 m. sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų intensyvumą 15–20%, palyginti su 2016 m. Tai 40–50% metano intensyvumo sumažėjimas ir 35–45% degimo intensyvumo sumažėjimas vykdant pasaulines operacijas. Prognozuojama, kad išmetamų teršalų mažinimo planai, apimantys eksploatuojamo turto „Scope 1“ ir „Scope 2“ taikymo sritį, atitiks Paryžiaus susitarimo tikslus. Bendrovė taip pat planuoja derintis su Pasaulio banko iniciatyva iki 2030 m. panaikinti įprastą liepsnojimą.

„Šiuos reikšmingus artimiausio laikotarpio išmetamų teršalų kiekio mažinimus lemia mūsų nuolatinis verslo planavimo procesas, dirbame siekdami geriausių pramonės šakų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio rodiklių visose savo verslo srityse“, - sakė Darrenas Woodsas, „Exxon Mobil Corporation“ pirmininkas ir vykdantysis direktorius. „Mes gerbiame ir palaikome visuomenės siekį iki 2050 m. pasiekti grynąjį nulinį išmetamųjų teršalų kiekį ir toliau propaguojame politiką, kuri skatina ekonomiškai efektyvius, rinkos sprendimus klimato kaitos rizikai spręsti“.

"ExxonMobil“ planai paskatins tolesnį veiklos efektyvumo taikymą ir nuolatinį mažesnio išmetamųjų teršalų kiekio technologijų kūrimą ir diegimą.

Planas yra kelių mėnesių išsamios analizės rezultatas ir apima akcininkų indėlį.

Kitos priemonės apima:

Tęsiamos investicijos į mažesnio išmetamųjų teršalų kiekio technologijas, tokias kaip anglies dioksido surinkimas, gamybos efektyvumas ir pažangus biokuras. Padidėję kogeneraciniai pajėgumai gamybos įrenginiuose. Nuolat palaikoma patikima ekologijos politika.

Nuo 2000 m. Bendrovė investavo daugiau nei 10 milijardų JAV dolerių į mažesnio taršos technologijų tyrimus, plėtrą ir diegimą, įskaitant beveik 3 milijardus JAV dolerių kogeneracijos įrenginiuose, kurie efektyviau gamina elektrą ir mažina su tuo susijusį teršalų išmetimą.


etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!