Vašingtone įsikūrusi JAV naftos pramonės prekybos grupė „American Petroleum Institute“ (API) šiais metais paskelbė ambicingą antrinės rinkos audito programą (AMAP), kurios tikslas - ištirti iki 1 300 fasuotų variklių alyvos pavyzdžių iš viso pasaulio. Tai užtikrina naftos pardavėjams, platintojams ir vartotojams, kad jie gali pasitikėti API licencijuotų variklių alyvų kokybe rinkoje. Programa užtikrina alyvų bei tepalų kokybę visoje tiekimo grandinėje.

AMAP prižiūri API licencijuotų alyvų mėginių ėmimą pasaulinėje rinkoje ir tikrina ar laikomasi deklaruojamų variklio alyvos specifikacijų, nurodytų API 1509. API 1509 aprašoma savanoriška API variklių alyvų licencijavimo ir sertifikavimo sistema (EOLCS).

„API 2021 m. alyvos bandymams daugiausia dėmesio skiria API SP ir ILSAC GF-6A ir GF-6B variklinėms alyvoms, kad įsitikintų, jog jos atitinka griežtas specifikacijas, reikalingas naudoti šiandieniniuose benzininiuose varikliuose“, - sakė Jeffrey Harmening, EOLCS vadovas su Amerikos naftos institutu. „Be to, API planuoja parengti metinę suvestinę ataskaitą, kurioje būtų išsamiai aprašyti AMAP programos rezultatai.“

„AMAP“ pradėtas kurti 1992 m., 2014 m. persikėlė į internetą, suteikdamas API galimybę greitai įspėti licencijos turėtojus apie audito rezultatus ir prireikus leido nedelsiant imtis koreguotinų veiksmų. Naudodama AMAP, API nuo 2014 m. ištyrė daugiau nei 8600 naftos, alyvų mėginių, kad patvirtintų, jog jie atitinka API standartus, kuriems yra licencijuoti. Jei licencijuotas produktas neatitinka nurodytų fizinių ir cheminių reikalavimų, API kartu su licencijos turėtoju įvertina pagrindinę priežastį ir imasi atitinkamų taisomųjų veiksmų. Neišspręstiems neatitinkantiems licencijos turėtojams taikomi papildomi vykdymo užtikrinimo veiksmai pagal API 1509 standartą.

Be mėginių ėmimo iš licencijuotų alyvų gamintojų, API taip pat ima ir išbando rinkoje sutiktus produktus, kurie naudoja API sertifikavimo ženklus be API leidimo.

API tikrina alyvas iš viso pasaulio ir planuoja išplėsti tarptautinę programą per ateinančius metus. Benzininių variklių alyvos atliks apie 60% visų bandymų. Dyzelinių variklių alyvos sudarys apie 40 proc. Be to, dyzelino išmetamųjų skysčių mėginiai taip pat yra išbandomi kaip AMAP programos dalis, o maždaug 500 mėginių turėtų būti imami ir išbandomi 2021 m.

Daugiau apie API organizaciją skaitykite: https://www.api.org/


etepalai.lt
Teisinga alyva, teisingoje vietoje, teisingu laiku!